Název | Množství a jednotka |
---|---|
dýně | 1 kg |
ocet | 1/2 l |
studená voda | 1/2 l |
cukr krupice | 750 g |
skořice celá | 1-2 ks |
bio citron | 1 ks |
hřebíček | |
rum | 2 lžičky |
Dýni oloupeme, ostrou lžící odstraníme pořádně semena, nakrájíme na menší kostičky cca 1,5 x 1,5 cm, vsypeme do uzavíratelné misky a zalijeme studenou vodou s octem v poměru 1:1 tak, aby byla dýně všechna potopená. Zalívám hrnkama - hrnek octa, hrnek vody, když se blížím ke konci, smíchám půl hrnku octa s vodou a doliju podle potřeby. Na kilo dýně by to mělo vyjít zhruba 1/2l octa a 1/2l vody. Misku uzavřeme a dáme do lednice na 24 hod. Druhý den octovou vodu slijeme (vylijeme, už ji nebudeme potřebovat), dýni prosypeme krupicovým cukrem, opět uzavřeme a znovu dáme přes noc do lednice. Další den přelijeme obsah misky do hrnce – dýně pustí šťávu tak, že by měla být potopená, pokud není, dolijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená. Povaříme dýni do sklovata asi 10 – 15 minut. Děrovanou naběračkou přendáme dýni do čistých sklenic, do každé sklenice přidáme k dýni pár kousků omytého bio citrónu, nakrájeného na plátky, které ještě překrojíme na čtvrtinky, 3 – 4 hřebíčky a kousíček skořice (asi 2 cm, ještě ji rozpůlím a dám jen půlku). Nálev, který nám zbyl z dýně ještě na chvíli vrátíme na sporák, přidáme do něj kousek celé skořice a povaříme ještě asi pět minut. Nálevem pak zalijeme dýni ve sklenicích, nahoru můžeme (a nemusíme) kápnout lžičku rumu, uzavřeme a sterilujeme 10 – 15 minut na 95°.
Tip:
Loupejte všechnu dýni, kterou chcete použít, protože ani hokkaido slupka tak rychle nezměkne, dýně na kompot se vaří jen tak, aby byla sklovatá. Můžete použít jakýkoliv druh oranžové dýně.
Do kompotu můžeme dát i kousek pomeranče, ale je potřeba ho oloupat, neošetřené pomeranče tady moc neseženeme.
Postup: Šunku (nebo anglickou, špek) nakrájíme nadrobno a na pánvi lehce opečeme na... zobrazit recept
Postup: Na oleji a másle osmahneme 3 cibule. Poté přidáme nakrájené plecko na kostky a... zobrazit recept
Postup: Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme (se solí opatrně, šunka je dost... zobrazit recept
Postup: Kuře ze všech stran i zevnitř osolíme a na několika místech prošpikujeme... zobrazit recept
Postup: Zmrazenou tresku necháme nejprve povolit. Tagliatelle uvaříme v osolené vodě -... zobrazit recept
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek
Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...